Serbest Avukatlık mı Kurum Avukatlığı mı? Hangisi Daha Avantajlı? - Advopass
Close
  • Membership
  • Blog
  • Login
  • Membership
  • Blog
  • Login
  • Membership
  • Blog
  • Login
Blog-tr

Serbest Avukatlık mı Kurum Avukatlığı mı? Hangisi Daha Avantajlı?

Advopass advopass
March 31, 2021

Serbest avukatlık, herhangi bir kurum altında çalışmak istemeyen ve kendi işini yapmak isteyen avukatların tercihidir. Kurum avukatlığı ise risk almayı istemeyen ve sabit bir gelir ile hayatını sürdürmeyi isteyen avukatların tercihidir. Yazının devamında her iki avukatlığın avantajları ve yeni mezun bir avukatın hangisini seçmesi gerektiği gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Peki, serbest avukatlık ve kurum avukatlığı nedir?

Serbest Avukatlık Nedir?

Serbest avukat, hiçbir kuruma bağlı olmadan kendi vergi kaydı ile avukatlık hizmetlerini kendi yürütür. Serbest avukatlık, kendi istediğiniz ve anlaştığınız müvekkiller ile istediğiniz alanda ve yapmayı istediğiniz işleri yapmak konusunda sizlere bir özgürlük tanır. Bu bağlamda avukatlık hizmetlerini bu şekilde yürütmek oldukça tatmin edici olacaktır.

Yeni bir müvekkille anlaşma imzalamadan önce çalışma şartlarınız hakkında onları bilgilendirici bir toplantı yapabilirsiniz. Sizden neleri talep edebileceklerini onlara detaylı anlatabilir ve hizmetlerinizi nasıl ve ne zaman faturalayacağınızı ifade edebilirsiniz.

Serbest Avukatlık İçin Tavsiyeler

Serbest avukatlık yapmayı düşünenler için en iyi tavsiye; mesleğinizin ilk yıllarında işinizin uygulamasını öğrenmeniz, çalışmayı istediğiniz alanda kendinizi yetiştirmeniz ve kendinize uygun iş modelini hazırlamanız yönündedir. Adliye ve icra işlerini, sözleşme hazırlamayı ve incelemeyi, müvekkilleriniz açısından ticari hayatın nasıl işlediğini ve müvekkil görüşmeleri yapmayı bu süreçte öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda kalem memurları, hakim, savcı ve meslektaşlarınız ile olan iletişimi ne kadar tecrübe ederseniz ileride yapacağınız serbest avukatlık kolaylaşır.

Kurum Avukatlığı Nedir?

Kamu kurum ve kuruluşlarının Avukatlık Kanunu kapsamında hukuk hizmetlerini yürüten, dava ve duruşmalarını takip eden, hukuki görüş veren, mali ve özlük haklarıyla ilgili kanunlarla düzenlenmiş, emek ve mesaisi sadece çalışmış olduğu kuruma bağlı olan ve bu yönüyle serbest avukatlardan ayrılan avukatlara denilmektedir. Kurum avukatlığı, çalıştığınız alanda uzmanlaşmanızı sağlar. Kurum avukatlığı yaptıktan sonra serbest avukatlık yapmaya başlarsanız uzman olduğunuz alan da belli olduğu için başarılı işleri ortaya çıkarabilirsiniz. 

Kurum Avukatlığı İçin Tavsiyeler

Kurum avukatlığında yapacağınız hatalar, görevinizde göstereceğiniz ihmaller, hakkınızdaki disiplin soruşturmaları işten çıkarılmanıza neden olabilir. Bu bağlamda dikkatli, düzenli ve planlı bir şekilde avukatlık icra etmelisiniz. İşlerinizi titizlikle takip etmeli ve bu süreci ciddiyetle yönetmelisiniz.

Serbest Avukatlık ve Kurum Avukatlığının Farkları Nelerdir? Hangisi Daha Avantajlı?

İki tür avukatlığın da birbirlerine göre avantajları olmakla birlikte kendinize en uygun olanı seçmek için ikisini de karşılaştırarak değerlendirebilirsiniz. Serbest avukatlıkta, çalışacağınız ve yaşayacağınız şehri seçme hakkı sizdedir. Kurum avukatlığında ise hepsinde olmamakla birlikte tayin durumu söz konusudur. Serbest avukat iş seçme hürriyetine sahipken, kurum avukatı bu şekildeki bir özgürlüğe sahip değildir.

Serbest Avukatlık

Kurum avukatlığında iş saatiniz, mesainiz ve maaşınız her ay belirlidir ve düzenli bir şekilde ilerler; ancak serbest avukatlıkta siz ne kadar iş yaparsanız o kadar süre çalışır ve kazanırsınız. Serbest avukatlıkta kendi işinizin patronu ve tüm sürecin yürütücüsü olacağınızı göz önünde bulundurmalısınız ve iş hayatınızın sorumluluğunu kendi elinizde tutmak isteyip istemediğinize karar vermelisiniz. Büyük şehirlerde avukatlığı bu şekilde icra etmek oldukça zor olmakla birlikte cesaret de gerektirir. Serbest avukatlar, sadece müvekkillerine raporlama yapma yükümlülüğündedirler. Kurum avukatları ise her kurum için aynı olmamakla birlikte, amirlerine ve çoğu zaman hukukçu olmayan müfettişlere, denetmenlere raporlama yapmak durumundadırlar. 

Maddi Açıdan Hangi Tür Avukatlık Daha Avantajlıdır?

İlgili konu maddi açıdan değerlendirildiğinde, bir kurum avukatının ya da maaşla çalışan bir avukatın bulunduğu pozisyona göre, piyasa şartlarının üzerinde ücret alması mümkündür. Ancak bu ücret, hiçbir zaman serbest avukatlık yapan ve işinde iyi olan bir avukatın kazancına yaklaşamaz.

Diğer bir yandan, her ay kazanacağınız paranın ve çalışma saatlerinizin belirli olması da kurum avukatlığının sağladığı bir avantajdır. Böylelikle özel hayatınıza daha çok vakit ayırabilir ve daha düzenli ve az stresli bir hayata sahip olabilirsiniz. Serbest avukatlığın en zor kısmı, müvekkil edinme ve mevcut müvekkilleri memnun etmektir. Ancak kurum avukatının böyle bir sorunu yoktur. Sadece işinizi yapar ve maaşınızı alırsınız.

Advopass ile Her Zaman Kazanan Olmak!

Advopass, serbest ya da kurum avukatlığı yaptığınızda her ikisi için de farklı yönlerden sizler için kazanç sağlayacak hizmetler sunmaktadır. Advopass ile avukatlar hem gelirlerini takip edebilir hem de PassBoard’un açıklayıcı grafikleri ile performanslarını ölçebilirler. Ayrıca kendiniz veya müvekkiliniz için yaptığınız işleri ve masrafları anlık olarak kurumsal görünüm ile raporlamanızı sağlar.

AdvoPass ile emek verdiğiniz işleri saat bazlı not ederek hangi işe ne kadar zaman harcadığınızı takip edebilirsiniz. Açıklayıcı grafikleri ile PassBoard üzerinden müvekkil, iş veya sektör bazlı karşılaştırmalar yaparak hangi iş veya alanda daha kârlı olduğunuzu öğrenebilirsiniz. Hem verimliliğinizi hem de kârlılığınızı arttırmak için siz de Advopass’i tercih edebilirsiniz. Daha detaylı bilgi almak için tıklayınız.


Avukat Olmak İsteyenlere Değerli 5 Tavsiye
Previous Article
Corporate-lawyering-contract
Self-Employed Lawyering or Corporate Lawyering? Which One Is More Advantageous?
Next Article

Berlin Office: Hardenbergstraße 32 10623 Berlin

Istanbul Office: Hüseyinağa Mah. Dudu Odaları Sk. Bedirhan No:1 İç Kapı No:27-34435 Beyoğlu/İstanbul

info@advopass.com
© Copyright 2020
Facebook-f
Twitter
Linkedin
Instagram

Website

Term of Service
Terms of Use
Privacy Policy

Links

About Us
Blog
Membership
Contact
en_USEN
tr_TRTR en_USEN